Zakaj bo naslednji iPhone mogoče stal več kot 1.500 evrov?

Apple je podjetjema Foxconn in Pegatron, ki sta njegova glavna proizvodna partnerja v Aziji, naročil, naj raziščeta možnosti selitve sestavljanja pametnih telefonov iPhone v ZDA. Azijski poslovni medij Nikkei poroča, da Foxconn že pripravlja načrt, sodelovanje pa so zavrnili pri Pegatronu. Ta poteza bi bila predraga, so ocenili.

Zakaj kar naenkrat razmišljajo o selitvi proizvodnje v ZDA?

Apple razloga za to še ni razkril, a eden od pomembnih dejavnikov so zagotovo besede, ki jih je na enem od svojih predvolilnih govorov na začetku leta izrekel novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump.

Volivcem je Trump obljubil, da bo Apple in podobna podjetja po inavguraciji prisilil, da bodo proizvodnjo iz Kitajske vrnila v ZDA. S tem bo Američanom pomagal do več služb, je obljubo utemeljil Trump.

Glavni razlog, da je sestavljanje iPhonov v ZDA malo verjetno

Cena je glavni razlog, da je sestavljanje iPhonov v ZDA malo verjetno. Nikkei ocenjuje, da bi se iPhone s selitvijo proizvodnje v ZDA podražil za vsaj dvakrat. Pa ne le zato, ker bi imel ameriški delavec za proizvodnim trakom nekajkrat višjo plačo od kitajskega.

Apple ima na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji namreč tudi celotno dobavno, ne le proizvodne verige. Če bi želel iPhone delati v ZDA, bi imel dve zelo dragi možnosti – ali bi vse sestavne dele za telefon vozil prek Tihega oceana ali pa bi nove dobavitelje poskusil najti v domovini.

Apple izključno v Aziji proizvaja vse svoje naprave razen dveh. Nekaj namiznih računalnikov iMac naredi na Irskem, samo v ZDA pa nastajajo osebni računalniki Mac Pro, ki imajo v primerjavi z drugimi Applovimi izdelki zelo malo uporabnikov.

Vir: Siol / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.