Začela se je tehnološka hladna vojna!

Kitajski tehnološki gigant Huawei je v zadnjem času pod strogim drobnogledom držav, v katerih posluje. Kar nekaj jih je dvignilo precej prahu okrog varnosti Huaweijevih izdelkov. V Združenih državah Amerike namreč obstaja bojazen, da Kitajska izkorišča Huawei za vohunjenje in pridobivanje podatkov iz drugih držav. Podjetje Huawei seveda te govorice že dalj časa zanika in trdi, da kitajski vladi ne daje nobenih podatkov oziroma česarkoli drugega razen davkov iz naslova poslovanja.

Čeprav zlonamerne aktivnosti podjetju Huawei doslej še niso bile dokazane, se je nanj nedavno spravilo podjetje Google, kar so mnogi poznavalci označili za začetek tehnološke hladne vojne, tehnološka železna zavesa pa bi lahko v prihodnje celo razdelila svet. Podjetje Google je namreč s kitajskim velikanom prekinil sodelovanje, in sicer v delu, ki se nanaša na prenos programske opreme in tehničnih storitev, kar seveda ne obsega tistih, ki so v prosti uporabi. Ta poteza naj bi močno otežila poslovanje podjetja Huawei zunaj Kitajske, saj prenehanje omenjenega sodelovanja neposredno pomeni prenehanje posodabljanja operacijskega sistema Android na mobilnih napravah Huawei. Poleg tega uporabniki ne bodo imeli dostopa do storitev, kot so Google Play, Gmail, YouTube in drugih, kar bo močno zmanjšalo njihovo uporabno vrednost v praksi.

Nova omejitev postavljena s strani podjetja Google se bo nanašala tako na novo različico operacijskega sistema Android, ki ne bo dostopna za kitajsko podjetje, kot na nove modele pametnih mobilnih telefonov podjetja Huawei. Pri kitajskem podjetju uporabnike mirijo in ob tem zagotavljajo, da bodo storili vse kar je v njihovi moči, da odpravijo omenjeno omejitev, ki mu jo je postavilo podjetje Google in sicer zaradi tega, ker je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa kitajskega velikana uvrstila na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo poslovati, razen če imajo posebno licenco, za kar pa pri podjetju Google ne nameravajo zaprositi.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.

Mobitrgovina.com uporablja piškotke, zaradi zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Piškotki se prav tako uporabljajo za namene oglaševanja in raziskave. V ta namen vas prosimo za strinjanje. Nastavitve lahko tudi kadarkoli spremenite.

Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več