Vivo predstavil prvi skener prstnih odtisov vgrajen v ekran telefona

Glede na to, da je dotična tehnologija bila načrtovana za Apple ali Samsung, gre za precej odmevno novico v svetu tehnologije. Kot lahko vidimo ni nobenega gumba “Domov”, ki bi zavzemal mesto na ekranu, prav tako se lahko poslovimo od ciljanja skenerja na zadnji strani telefona. Preprost postavimo prsta na mesto, kjer bi po navadi bil gumb “Domov” in telefon je odklenjen. Vivo je odklepanje naredil še nekoliko bolj dramatično, saj se ob pritisku izpod prsta razširi “energija” kot v Matrici.

V bistvu je zelo preprost, gumb “Domov” se ni poslovil, temveč se zdaj pojavi samo, ko ga potrebujemo in se takoj odstrani. Morda bi si celo upali staviti nekaj Bitcoinov, da bo “in-display” čitalec prstnih odtisov eden večjih trendov na področju mobilne telefonije v letu 2018. Za začetek seveda pričakujemo tehnologijo na visokocenovnih napravah kot je Samsung Galaxy S9, potem pa počasi tudi na ostalih.

Telefon na sliki ni Samsung, niti ni Apple, temveč je Kitajski proizvajalec telefonov Vivo, ki je še vedno brez uradnega imena, cene in datuma začetka prodaje. Najbolj bodo presenečeni entuziasti mobilne telefonije, ki so napovedovali vgrajene skenerje za Galaxy S8 in njegove naslednjike, prav tako se je veliko govorilo o iPhonu X, vendar se nil od tega ni zgodilo. Vse je prehitel Vivo in tukaj ne gre zgolj za neko testno verzijo, ki dela na pol, temveč tehnologija dejansko dela v celoti.

Kako “in-display” skener prstnih odtisov deluje?

Skener prstnih odtisov – narejen s strani podjetja Synaptics – v resnici leži pod 6-inčnim OLED ekranom. To je v resnici ekran, ki ga gledamo pod steklenim ohišjem – model lahko vidimo na slikah. Ko postavimo prst na pravo mesto, senzorno območje prižge ekran, ki osvetli prst. Slika uporabnikovega prsta pride do optičnega senzorja pod ekranom.

Sliko nato procesira procesor umetne inteligence, ki je sposoben prepoznati 300 različnih karakteristik prstnega odtisa kot je recimo, kako blizu so si reže odtisa. Gre za popolnoma drugačno tehnologijo od uporabljene s strani večine prstnih čitalcev danes.

Podjetje Synaptics, ki se ukvarja s proizvodnjo skenerjev. je predstavilo tehnologijo na telefonu Vivo na letošnjem CES-u. Po njihovih podatkih naj tehnologija ne bi zahtevala preveč energije in hkrati obljubljajo, da je, kar se tiče količine potrebne energije , vse v skladu z standardi industrije.

Zaradi visokih stroškov izdelave skenerjev bodo ti najprej opremili dražje telefone in šele nato ostale. To se bo zgodilo, ko bo enkrat tehnologija dovolj poceni. Telefon Vivo je sploh prvi, ki premore tehnologijo v praksi, vendar je vse to šele začetek.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.