Uradno predstavljen prvi pametni telefon Nokia z Androidom

Družba HMD Global je naznanila prvi pametni telefon, ki bo nosil ime Nokia, poganjal pa ga bo vsem dobro znani Android. Nokia 6 bo opremljena s 16 MP kamero, 3.000 mAh baterijo, 4 GB RAM-a in 64 GB pomnilniškega prostora, ki ga bo uporabnik lahko še razširil, saj bo Nokia 6 kompatibilna z microSD kartico. Nokia 6 naj ne bi bil edini letošnji pametni telefon s tem imenom, saj je HMD Global napovedal še več naprav za leto 2017.

Sam dizajn naprave ne bo ravno postavljal novih mejnikov na področju mobilne telefonije – Nokia 6 je narejena iz enega kosa aluminija – vendar še vedno govorimo o modernem dizajnu pametnega telefona, ki premore 1920×1080 HD ekran z diagonalo 13,97 centimetrov.

Kot je bilo pričakovati, bo Nokia 6 opremljena z Androidom, HMD pa je potrdil, da bo nova Nokia opremljena s sedmo verzijo Googlovega operacijskega sistema, torej verzijo Nougat. Za razliko od Nokie Lumie (Windows), bo Android za Nokio 6 pomenil precejšnjo prednost, saj bo na tak način telefon kompatibilen z najrazličnejšimi aplikacijami, ki so dostopne na tržišču.

Glede na to, da bo Nokia 6 zaživela na Kitajskem, to pomeni, da bo ravno zaradi specifičnega trga dinamika večja kot bi na primer bila na tržišču v Evropi in Severni Ameriki. Kitajski trg še vedno raste in ta podatek je zelo pozitiven za Nokio 6 ter HMD. V letu 2016 je na Kitajskem uporabljalo pametni telefon preko 552 milijona uporabnikov, ta številka pa naj bi letos zrasla na 593 milijona uporabnikov. Ponovna gradnja znamke Nokia bo v dotičnem okolju precej lažja kot bi bila v bolj nasičenih okoljih, kjer je Nokia že nekoč kraljevala. HMD je še vedno podjetje v “start-up” fazi, zato je za njih koristno tudi to, da so poti med produkcijskimi zgradbami in lokacijami relativno kratke.

Nokia 6 je nedvomno usmerjena v srednji cenovni rang mobilnih telefonov. Procesor Snapdragon 430 ne bo ravno omogočal dih jemajočega delovanja naprave, bo pa Nokia 6 še vedno povsem konkurenčna podobnim pametnim telefon v istem cenovnem razredu. Začetna cena Nokie 6 bi naj bila na Kitajskem postavljena na 1699 Yuanov (preračunanih 233 eur).

Nokia 6 torej ne bo premikala tehnoloških mej kot to počnejo nekateri “veliki” igralci na področju mobilne telefonije. Trg premore številne Android naprave, ki uporabljajo procesorje Snapdragon serije 400 in tudi njihove cene se gibljejo približno v enakem cenovnem razredu kot Nokia 6. Dizajn v primerjavi s prej omenjenimi “velikimi” igralci, kot je na primer Apple, sicer deluje povsem solidno, vendar se poraja vprašanje ali bo to dovolj za uspešne prodajne številke.

Nokia 6 bo po pisanju portala Forbes na voljo relativno kmalu, vendar za začetek le na kitajskem trgu. Kljub temu, da točen datum začetka prodaje še ni znan, je generalni izvršni direktor HMD-ja Arto Nummela za Forbes povedal, da se je kot dobra praksa izkazala prodaja takoj po uradni predstavitvi naprave.

Naslednji veliki dogodek na koledarju mobilne telefonije je Mobile World Congress, ki svoja vrata odpira 27. februarja, na tem dogodku pa bi bilo lahko znanega še več o novi Nokii.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.