Rusija preizkuša, ali lahko preživi brez interneta

Pred slabim letom dni je ruski parlament sprejel odločitev, da morajo vsa telekomunikacijska podjetja v državni lasti izvesti posebno vajo, ki vključuje popoln odklop od svetovnega spleta. S to vajo želi Rusija dejansko preveriti, kako neodvisna ali odvisna je od preostalega interneta. Poleg tega bo to tudi podlaga za oceno, ali se lahko država popolnoma izolira od svetovnega spleta v primeru kibernetskega napada.

Poleg obrambe pred zunanjimi hekerskimi napadi morajo ruski telekomunikacijski operaterji vzpostaviti lastno infrastrukturo, ki jo potrebujejo za zagotavljanje dostopa do svetovnega spleta preko tako imenovanih kontrolnih točk. Nadzorna svetovalna agencija Roscommon pa bo poskrbela, da se na spletu ne bodo izvajale nezakonite dejavnosti, hkrati pa bo nadzirala, da bodo vse povezave med ruskimi uporabniki ostale znotraj meja države namesto da bi »potovale« po strežnikih po vsem svetu, kjer bi ta promet lahko kdo prestregel.

Pri tem velja še omeniti, da se vsi mobilni operaterji v državni lastni strinjajo s tem, da v praksi preizkusijo neodvisnost Rusije od svetovnega spleta. Pri tem seveda opozarjajo tudi na nevarnost, da bi ta vaja lahko povzročila velike motnje v uporabni svetovnega spleta v Rusiji in s tem težave tako za uporabnike kot podjetja.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.