Prodaja pametnih telefonov ne podira rekordov – zakaj le?

International Data Corporation napoveduje, da naj bi do konca leta 2016, rast prodaje pametnih telefonov dosegla le 1,6%. Glavni razlog za tako nizko številko pa naj bi bil padec prodaje v ZDA, na Japonskem in v Zahodni Evropi. Na globalni ravni lahko pričakujemo, da se bo število iPhone pošiljk zmanjšalo za 12% v primerjavi z letom 2015, medtem ko bo število pošiljk Windows Phona padlo za 75%. Kaj pa Android? IDC napoveduje 6,7-odstotno rast prodaje.

Kot smo že poročali, bi naj bil padec iPhone prodaje v veliki meri posledica čakanja na novo generacijo iPhone pametnih telefonov. Glede na to, da nas do iPhona 7 loči le še nekaj dni, bo zanimivo pogledati statistike po tem, ko bo svet zopet obnorela “Applemanija” (ki naj tokrat ne bi bila tako intenzivna). Leta 2015 je bila rast prodaje pametnih telefonov 10,4%. Če primerjamo to številko z 1,6-odstotno rastjo letos, potem lahko vidimo, da prodaja pametnih telefonov ne dosega želenih številk oz. ne dosega številk, ki bi spadale v rekordne dosežke. Za razvite trge kot je trg ZDA se pričakuje 0,2-odstotna rast prodaje, ostale Azijske države v razvoju (razen Japonske) pa naj bi dosegle 5,4-odstotno rast.

Inovacije na področju pametnih telefonov ne prinašajo revolucionarnih sprememb, potrošniki pa so vedno bolj zadovoljni z “povprečnimi” pametnimi telefoni. Jitesh Ubrani, raziskovalec IDC-ja, je za portal “TechConnect” dejal, da pričakujejo stimulacijo prodaje telefonov s strani navidezne resničnosti in virtualne resničnosti v naslednjih letih. Interes javnosti naj bi bil največji predvsem za t. i. tablifone, torej pametne telefone z ekranom večjim od 13,9 cm. Tovrstne naprave predstavljajo kar 25% celotnega trga danes in IDC pričakuje, da se bo ta številka do leta 2020 povzpela na 33%. Cena posamezne naprave bo v povprečju padla za 27%, iz 375 eur v letu 2015 na 272 eur. Manjši pametni telefoni pa bodo leta 2020 v povprečju stali okrog 207 eur, kar je 12% manj kot leta 2015

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.