Poglejte kakšna so nova pravila gostovanja, ki temeljijo na politiki »poštene uporabe«

Uporabniki storitev mobilne telefonije, ki veliko potujejo vedo, da je na začetku leta 2016 začelo veljati cenejše gostovanje v mobilnih omrežjih znotraj meja Evropskeunije. S tem je bil dejansko storjen korak naprej k uresničitvi dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Gostovanje bo povsem ukinjeno junija 2017, kar z drugimi besedami pomeni, da mobilni operaterji ne bodo več smeli obračunavati gostovanja za telefonske klice, pošiljanja sporočil SMS in uporabe mobilnega interneta. To bo v praksi pomenilo enake cene klicev v domačem in tujem omrežju.

Ker pa bi lahko po ukinitvi gostovanja prišlo do zlorab, je Evropska komisija nedavno sprejela nova pravila za ukinitev stroškov gostovanja v Evropski uniji. Ta dejansko temelji na politiki »poštene uporabe«, kar pomeni, da prinaša uravnoteženo rešitev v korist tako uporabnikov kot operaterjev. Ta se nanaša predvsem na količino podatkov, ki jo bodo uporabniki storitev mobilne telefonije lahko uporabili med gostovanjem. Natančen izračun je sicer povezan s precej zapleteno formulo, ki upošteva zakupljeno količino podatkov in ceno, ki jo potrošnik plačuje domačemu operaterju, odvisna pa je tudi od veleprodajne cene, ki za zdaj še ni znana.

Trenutno ostaja odprto le še vprašanje glede veleprodajne cene oziroma cene, ki jo pri mobilnem gostovanju operaterji zaračunavajo drug drugemu. Evropski parlament predlaga, da so ti stroški omejeni na štiri evre na gigabajt, ki bi se nato sčasoma zmanjšali na samo en evro. Ker to ne bo mogoče storiti čez noč, evropska komisija načrtuje, da se pristojbine na začetku omeji v višini 8,5 evrov, medtem ko so države članice pred časom že dogovorile o meji 10 evrov na gigabajt. Če pa vpleteni ne bodo sklenili dogovora, bo to pomenilo, da bo tudi po juniju 2017 veljala enaka cena kot do zdaj (50 €/GB), povsem prostega gostovanja pa s tem ne bo.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.