Nezaželeni klici? Tako jih ustavite

Tudi vas oblegajo nezaželeni klici z vseh koncev? Vedno več je tudi avtomatskih klicev, katere opravlja kar programska oprema. Ti klici se pa večkrat vidijo kot navadni, lokalni klici. Kako se temu zoperstaviti? Tako je v ZDA ta trend že postal kar vsakodnevna stalnica. Samo lani, so tako vsak mesec zabeležili več kot 375.000 prijav, lede nezaželenih klicev, kateri so bili opravljeni kar računalniško.

Tudi, če država poizkuša izslediti takšne klicatelje in jih zaustaviti, so mnogokrat pri tem neuspešni, saj takšni klici večkrat izvirajo iz tujine, kjer pa država nima pristojnosti.

Poznamo pa tudi več vrst nezaželenih klicev. Med drugimi so to:

  • Robotski – avtomatska, posneta sporočila
  • Oglaševalski – takšni klici so večkrat posledica objave in posredovanja telefonske številke
  • Prevarantski – klici, pri katerih vam klicatelj pove, da ste zadeli na loteriji ali pa da potrebujejo vašo pomoč

Teh klicev se lahko rešimo na različne načine.

Način A – blokirajte vsako številko posebej

Morda je tole najbolj zanesljiv način, vendar tudi dolgotrajen, saj klicatelji večkrat zamenjujejo telefonske številke. Postopek blokade pa je enostaven, kjer v zgodovini klicev na telefonu, samo pridržimo prst na telefonski številki, katero želimo blokirati, nato pa izberemo možnost “blokiraj” oziroma “block”.

Način B – podajte prijavo ponudniku

Eden izmed načinov je tudi, da pri ponudniku mobilnih storitev, podate zahtevek za določeno ali več telefonskih številk, katerih želite, da vam jih blokira. Največkrat je ta postopek časovno utrujajoč, saj bo potrebno izpolniti kar nekaj birokracije.

Način C – uporabite aplikacije

Ta način pa je izmed vseh, najbolj enostaven in učinkovit. Preprosto s spletne trgovine prenesemo aplikacijo, katera bo samodejno blokirala takšne nezaželene klice. Večina takšnih aplikacij ima že spisek nezaželenih številk. Tako nam ne bo potrebno opravljati dosti dela. Imamo tudi opcijo, da se klicatelji blokirajo glede na vsak posamezni klic, če smo skeptični in nas skrbi, da ne bomo blokirali kakšnega pomembnega klicatelja.

Nekaj takšni aplikacij:

  • RoboKiller
  • Hiya
  • TrueCaller

Če še pa vi poznate kakšen takšen način, kako se znebiti nadležnih klicateljev, pa nam sporočite v komentarjih.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.