Kako bi lahko Apple naredil upogljivi telefon

Upogljivi telefoni, besedna zveza, ki bo letos zagotovo krasila velike naslovnice svetovnih tehnoloških medijev, konferenc in ostalih dogodkov. Ko govorimo o upogoljvih telefonih je eden največjih izzivov za proizvajalce, kako izdelati ekrane, ki bodo trpežni in karseda vzdržljivi. Samsungov Galaxy Fold in Huaweijev Mate X izgledata vrhunsko in zelo futuristično, vendar sta oba opremljena s plastičnimi ekrani, ki niso tako odporni na poškodbe kot recimo stekleni ekrani. Gre torej za splošni izziv, s katerim se soočajo vsi proizvajalci, vendar za zdaj še ni pravega odgovora, kako zadevo rešiti.

Upogljivi telefoni – nova “vroča tehnologija”

Dejstvo je, da si nihče ne želi poškodovati svojega upogljivega telefona, za katerega je bil primoran odšteti dobrih 2.000 eur ali še več. Mogoče bi lahko rešitev ponudilo podjetje Corning Inc. – proizvajalec materiala “Gorilla Glass”, ki se že uporablja za ekrane določenih modelov pametnih telefonov. Po pisanju portala Mashable je podjetje Corning že opravilo razgovore z določenimi proizvajalci upogljivih telefonov, ki so za uporabo njihove tehnologije in materialov zelo zainteresirani.

Izdelati steklo, ki se ob večkratnem upogibanju ne lomi in ne praska, ni ravno najlažja naloga za inženirje, še težje pa je izdelati steklo, ki deluje v skladu s tranzistorji na dotik, ki skrbijo za to, da uporabnik nemoteno upravlja z napravo. Ravno faktor upogljivosti je tisti, ki najbolj vpliva na materiali, ki jih inženirji načrtujejo za uporabo v upogljivih telefonih in zato je razvoj tovrstnih materialo dolgotrajen in celo ključen za prihodnost dotičnih pametnih naprav.

V enem zadnjih intervjujev za spletni portal Wired je podpredsednik podjetja Corning, John Bayne, dejal, da so ravno v fazi razvoj upogljivega stekla – “ultra tankega” upogljivega stekla, ki v debelino meri zgolj 0,1 mm in se lahko upogne na radij 5 mm. Ekipa inženirjev je pri Corningu dobila prav posebno nalogo razvoja upogljivega stekla, vendar naloga ni niti približno enostavna.

“Mi že imamo steklo, ki smo ga vzorčno predali kupcem, ampak to steklo ni funkcionalno tako kot bi si želeli. Steklo trenutno ne dosega zahtev, ki so postavljene s strani različnih strani”, je povedal Bayne. Največji problem se je pojavil pri uporabnikih, ki so bili vključeni v testno skupino podjetja Corning. “Izkazalo se je, da si ljudje ali želijo boljše učinkovitosti delovanja, ali preprosto boljše reakcije materiala ob upogibanju naprave. Na žalost jim v tem trenutku lahko ponudimo ali eno ali drugi, želimo pa si, da bi jim lahko čez čas oz. čim prej ponudili oboje”, je še dodal Bayne.

Upogljivi iPhone?

Torej, kdo so tiste stranke, katerim je Corning že poslal vzorce novega, upogljivega stekla? Eden največjih poslovnih partnerjev je kot vse kaže Apple. Tudi “veliko jabolko” dela na projektu svojega upogljivega telefona, ampak roko na srce, kdo pa ne razvija svojega modela? Apple bi naj po pisanju portala Mashable celo izpolnil patent, ki kaže, da bi lahko čez čas dobili upogljivi iPhone. Po drugi strani pa je res tudi to, da patenti ne kažejo vedno na realno izvedljive končne produkte, kar pomeni, da moramo apetite glede upogljivega telefona nekoliko brzdati. Ne glede na vse bi bilo zabavno spremljati razvoj dotične naprave, kajne?

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.