Hitrejši internet tudi za mobilne uporabnike

Želite hitrejši in varnejši internet? Za DNS strežnik uporabite domeno 1.1.1.1. Na voljo je za vse, nastavite pa si jo lahko v samo nekaj preprostih korakih. Od sedaj je na voljo še za Android in iOS.

Kaj sploh je to in kako deluje? Stvar je izjemno preprosta. Vsakič, ko v spletni brskalnik vpišete spletno stran, na primer www.google.si, tega računalnik ne razume. Internet je v bistvu skupek med seboj povezanih računalnikov, ki so navajeni binarnega zapisa oziroma zapisa podatkov v obliki številk. Zato se vedno, ko vpišete spletni naslov, ta s pomočjo strežnika DNS (Domain Name Server) prevede v številski zapis.

Ravno od tega strežnika je odvisno, kako hitro boste videli željeno spletno stran. Namreč, v primeru, da je strežnik počasen in ne zmore procesirati veliko podatkov naenkrat, lahko dostop do določene spletne strani zamakne tudi za več sekund.

Pomembno je tudi, da je takšen strežnik diskreten in zanesljiv. Večina domačih uporabnikov uporablja domenske strežnike kar od internetnega ponudnika, ki niso preveč dobro vzdrževani, kot uporabniku pa vam lahko sledijo na vsakem koraku oziroma ob vsakem obisku spletne strani. Posledično lahko vaš ponudnik internetnih storitev hitro izve, katere spletne strani obiskujete in kako dolgo se na njih zadržujete.

Torej zakaj 1.1.1.1?

Za to domeno stoji podjetje Cloudflare, ki ima strežnike po celem svetu in so večinoma namenjeni za uporabnike, ki imajo v lasti svojo spletno stran.

Njihovi strežniki so med najvarnejšimi in najzanesljivejšimi po svetu, in tudi diskretni, saj o vas ne hranijo nobenih podatkov. Ravno zaradi tega bo brskanje po svetovnem spletu hitrejše in zasebnejše.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.

Mobitrgovina.com uporablja piškotke, zaradi zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Piškotki se prav tako uporabljajo za namene oglaševanja in raziskave. V ta namen vas prosimo za strinjanje. Nastavitve lahko tudi kadarkoli spremenite.

Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več