Hekerji skušali oškodovati Rusko centralno banko za 45 milijonov dolarjev

Ekonomske sankcije, ki so jih sprejele Združene države Amerike in države Evropske unije, so močno udarile po ruskih bankah. To pa še zdaleč ni vse, kajti kot vse kaže tudi hekerji pri tej zgodbi igrajo pomembno vlogo. Ruska centralna banka je pred kratkim poročala o vdoru hekerjev, ki se je zgodil v začetku leta. Z uporabo lažnih podatkov so preko enega od uporabnikov bančnih storitev poizkušali ukrasti 45 milijonov dolarjev z različnih računov.

Njihove načrte je deloma prekrižala banka sama in je uspela zmanjšati škodo za okrog 26 milijonov dolarjev. Preostanek denarja je bil premeščen na račune, ki so jih hekerji ustvarili med vdorom. Banka je uspela nekatere račune zamrzniti preden bi bila škoda še veliko večja.

Kljub temu je 19 milijonov dolarjev še vedno zajeten kupček denarja – to je recimo šestkrat toliko kot je bilo pred kratkim ukradeno iz Tesco banke v Veliki Britaniji. V javnost so pricurljale tudi informacije, da je nek tuj akter načrtoval več napadov na banke in mesta v Rusiji, da bi tako destabiliziral celotni ruski bančni sistem. Ta napad naj bi se zgodil 5. decembra, torej danes.

Poleg direktnih napadov na banke, je v zgodbo vključena tudi lažna kampanja na družbenih omrežjih. Šlo naj bi za nekaj podobnega tistemu kar smo lahko spremljali med letošnjimi volitvami v Ameriki. Strokovnjaki trdijo, da naj bi te lažne novice, ki so bile povezane s predsedniškimi volitvami, skušale povzročiti zmedo in razdor v celotnem političnem sistemu ZDA, vendar kot kaže učinek teh lažnih strani in novic ni bil dovolj velik. Ruski uradniki trdijo, da kdorkoli je pač za temi napadi na nacionalne banke, mora imeti nek podoben motiv in cilj. Povzročiti nezaupanje in skepticizem do bančnega sistema, kar bi potencialno lahko imelo fatalne posledice za celotno Rusijo in njeno gospodarstvo.

Ruski analitiki so našli povezave, ki vodijo do skupine strežnikov na Nizozemskem. Te vodi BlazingFast, podjetje s sedežem v Ukrajini. BlazingFast in njihov direktor Anton Onoprichuk je za CNN povedal, da niso uspeli najti nobene zlonamerne kode ali okuženih podatkov, dodajajo pa še, da nihče ne more zares dokazati, da so oni ali njihove stranke naredili karkoli spornega.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.