Brezplačno mobilno gostovanje korak bližje

Pred dobro polovico leta je začelo veljati cenejše gostovanje v mobilnih omrežjihznotraj meja Evropske unije, kar je marsikomu precej pocenilo komunikacijo s poslovnimi partnerji, prijatelji in družinskimi člani v tujini ali pa iz tujine. S tem je bil dejansko storjen korak naprej k uresničitvi dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Gostovanje bo povsem ukinjeno junija 2017, kar z drugimi besedami pomeni, da mobilni operaterji ne bodo več smeli obračunavati gostovanja za telefonske klice, pošiljanja sporočil SMS in uporabe mobilnega interneta. To bo v praksi pomenilo enake cene klicev v domačem in tujem omrežju.

Preden bo povsem brezplačno mobilno gostovanje mogoče znotraj meja Evropske unije, bodo morali mobilni operaterji zmanjšati pristojbine mobilnega gostovanja, ki jih zaračunavajo drug drugemu. Evropski parlament predlaga, da so ti stroški omejeni na štiri evre na gigabajt, ki bi se nato sčasoma zmanjšali na samo en evro. Ker to ne bo mogoče storiti čez noč, evropska komisija načrtuje, da se pristojbine na začetku omeji v višini 8,5 evrov, medtem ko so države članice pred časom že dogovorile o meji 10 evrov na gigabajt.

Da bo brezplačno mobilno gostovanje mogoče izvesti brez prevelikih finančnih »udarcev«, bodo mobilni operaterji seveda sprejeli ukrepe, ki bodo preprečevali zlorabe brezplačnega gostovanja. Ti naj bi zlorabe preprečevali tako, da bi zaznavali majhne »minutaže« v domačem omrežju v primerjavi z gostovanjem v tujem omrežju in daljšo nedejavnost telefonske kartice SIM, ki se uporablja izključno za namene gostovanja. Kršitelje pa seveda čakala začasna ali pa trajna izključitev iz omrežja, povsem možna pa bodo tudi opozorila in dodatno zaračunavanje telefonskih klicev.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.