Ali naj zapravim 1.000 eur za pametni telefon?

Medtem, ko se mnogi še vedno niso sprijaznili z novimi poimenovanji iPhone modelov in še vedno obstaja dilema, ali je iPhone “deset” ali iPhone “x”, še več ljudi Applu ne more oprostiti, da je ceno za svoj iPhone XS postavil tako visoko – začetna cena je namreč 1.000 ameriških dolarjev. Na drugi strani imamo največjega rivala Samsung Galaxy S10, katerega začetna cena je $899 — novi upogljivi telefon bo v svoji osnovni obliki stal kar $1,980.

Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja, to je dejstvo. Istočasno so trg preplavili nizkocenovni modeli, ki naj bi bili namenjeni “množicam”. Hkrati pa je prej omenjena nepogrešljivost pripeljala Apple in Samsung do te točke, kjer se nahajata danes – vsako leto tako dobimo novi “flagship” pametni telefon z večjim ekranom, pametnejšmi čipi in seveda višjo ceno. Po nekaterih ocenah bi naj povprečna cena pametnega telefona od leta 2017 do leta 2018 poskočila za 10%.

Mnogi mislimo, da je pametni telefon daleč najbolj pomemben kos tehnologije v našem življenju, kar pomeni, da je zanj potrebno porabiti največ denarja. Povsem pošteno mišljenje, kajne? Obstaja kar nekaj obrazložitev, zakaj ljudje za to trošimo veliko denarjo, podobno kot ljudje utemeljujejo zasebna letala, nakup pregrešno dragih avtomobilov ali nakup torbice, ki stane toliko kot naša mesečna najemnina. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti je, če seveda želimo racionalizirati nakupe dragih pametnih telefonov, ali je odločitev, da odštejemo 1.000 eur ali več za pametni telefon, v času kvalitetnih cenovno ugodnih telefonov, logična. Tukaj je nekaj utemeljitev, ki so najpogostejše, ko nekoga vprašamo, zakaj potrebuje tako drag telefon.

“Moj pametni telefon je moj računalnik”

Za mnoge je pametni telefon osebna računalniška naprava, ki jo največ uporabljajo. V takšnih primerih je lažje razumeti, zakaj je nekdo pripravljen odšteti več za “premium” telefon, še posebej, če si ne želi vsako leto znova kupovati nove naprave. Če k temu dodamo še dejstvo, kaj vse nam danes omogočajo pametni telefoni – procesna moč najboljših telefonov je že primerljiva s prenosniki – lahko vidimo, da so telefoni resnično računalniki v žepih.

Nekateri se s tem argumentom ne strinjajo. “Ne vem, če ima to resnično rep in glavo, kajti danes lahko brez večjih težav kupimo računalnik, ki stane manj kot iPhone ali Samsung”, pravi Carolina Milanesi, analitičarka pri  Creative Strategies. “Istočasno pa se moramo zavedati, da ne gre zgolj za računalnik. Je naprava, kamera, MP3 predvajalnik in budilka, z njim lahko prebiramo elektronsko pošto, pišemo sporočila in še mnogo drugih stvari. Najbolj logična utemeljitev, zakaj potrebujem tak telefon je, ker se lahko nanj zanesem 24/7”, je še dodala.

“Potrebujem ga v službi”

Naslednji razlog je zelo blizu prejšnjemu “Moj pametni telefon je moj računalnik”. Danelle Chung, finančni svetovalec pri Pi Wealth Plan, ki pogosto svetuje lastnikom manjših podjetij pravi, da je nakup zanesljivega telefona za službo legitimen razlog, zakaj odšteti nekoliko več denarja za nove modele, ali novo tehnologijo.

“Eden od razlogov je, da ga lastniki podjetij potrebujejo, ker delajo več stvari hkrati, prav tako pa potrebujejo odzivne naprave, ki karseda učinkovito služijo svojemu namenu. Kljub temu pa, tudi če ste prepričani, da potrebujete najbolj drag telefon za službene namene, svetujem, da razmišljate tudi o opurtunitenih stroških takšnega nakupa”, pravi Chung. Pomembno se je vprašati, čemu se odrekamo z nakupom nekega telefona. Če revimo funkcionalnosti naprave ne pomagajo pri vodenju podjetja, ali resnično potrebujemo najnovejši telefon? Odgovor je po vsej verjetnosti ne, kajne? Roko na srce, kdo pa dejansko potrebuje upogljivi ekran, nešteto nastavitev in recimo Animojije? Praktično nihče.

“Kako razbiti stroške telefona, da se nam nakup splača”

80-krat na dan, 150-krat na dan, 2000-krat na dan. To so številke, ki kažejo, kako pogosto smo v interakciji s svojimi pametnimi napravami na dan. Številne študije te številke potrjujejo, zavedati pa se je potrebno, da gre tukaj zgolj za bežne interakcije, pustimo zdaj čas, ko smo dejansko produktivni, ko gledamo filme, ali komuniciramo s prijatelji. Raznorazne aplikacije “Screen Time” obstajajo z razlogom.

Če torej pomislimo tako: pametni telefon, za katerega smo odšteli 1.000 eur, vzamemo v roke 100-krat dnevno, 365-krat na leto. To preprosto pomeni, da vsaka interakcija stane med 2 in 3 cente. Dalj časa kot uporabljamo telefon v posamezni interakciji, več vrednosti istisnemo iz njega.

Ne glede na simpatičen izračun zgoraj, to ne bi smel biti razlog, zakaj smo se odločili za nakup najdražjega telefona. Če torej nimamo potrebe po super dragemu “flagship” telefonu, brez težav preživimo s starejšim modelom, ki je obenem cenovno ugodnejši in ko ga vnesemo v zgornjo formulo, dobimo še bolj vzpodbudne rezultate.

“Komponente najboljših telefonov stanejo več in ni mi težko odšteti več denarja za to”

Po besedah Wernerja Goetzeja, direktorja raziskovanja pri Gartnerju, “imajo materiali v “high-end” telefonih višjo ceno – boljši procesorji, kamere in okvirji naprav, kot je recimo primer Galaxyja Fold, stanejo več”. Kot sam pravi pa niso zgolj najnaprednejši materiali tisti, ki dvigujejo ceno pametnih telefonov; še vedno velik del pade na prodajalca oz. proizvajalca, ki sam določi, kaj se njemu zdi, da lahko proda. Potrošniki se po Goetzejevem mnenju dalj časa oklepajo enih in istih naprav. Eden od načinov, kako to kompenzirati, če si seveda proizvajalec je, da od potrošnikov že v štartu zahtevaš več denarja.

Milanesijeva, iz podjetja Creative Strategies, dodaja, da ljudje ne kupujemo zgolj strojne opreme telefona, temveč hkrati kupujemo infrastrukturo, ki obstaja v oblaku in nam omogoča, da naprava deluje tako kot mora. K temu dodaja še: “Gre verjetno za manj očitno stvar za potrošnika kot recimo “ta kamera ima toliko in toliko megapikslov”. Samo pomislimo, kako potrošniku razložiti, da mora podjetje oz. proizvajalec zgraditi toliko in toliko podatkovnih centrov, da je vse to sploh možno?

Telefoni najvišjega kakovostnega in cenovnega ranga lahko stanejo več, ker vsebujejo nekatere izmed najboljših komponent in naprednih lastnosti. Ti elementi pogosto trajajo na leta, da se dokončno razvijejo. Po drugi strani pa imamo precej pretkane proizvajalce, ki so sposobni dobro prikriti številne pomanjkljivosti, ali pa jih celo prikazati kot boljše kot v resnici so.

“Takšen telefon potrebujem, ker se pripravljam na prihodnost”

Tehnologija 5G še zdaleč ni med nami, vendar bo kmalu, kajne? Ko pride, boste nujno potrebovali najnovejši pametni telefon s 5G tehnologijo, kajne? Brez vprašanj mora telefon imeti najhitrejšo Wi-Fi povezavo. Kaj če vaš telefon ne podpira AR aplikacij in izpuščate priložnost, da bi se pomerili v eni od AR iger? Verjetno bi bilo najbolj pametno, da takoj kupite takšen telefon, da boste resnično pripravljeni, ko vse zgoraj našteto postane realnost. Seveda je to izjemno slab razlog za izbor najdražjega telefona.

“Želim si najboljše.”

Kljub temu, da si verjetno vsi iskreno želimo le najboljše, je ta želja pogosto precej umetna. Ko enkrat pridemo na trg najboljših, “high-end” pametnih telefonov, stvari hitro začnejo izgledati podobne ali celo enake. Pa naj so to vrhunski ekrani, neverjetne hitrosti procesorjev, ali lastnosti kamer, ki še tako zahtevne fotografe pustijo brez besed. “Najboljše” kar naenkrat postane stvar preference glede operacijskega sistema, torej v kakšne sistemu si želimo delovati in komu zaupamo svoje podatke.

Tako kot je to pri vseh premium produktih, to kar nekdo dojema kot “najboljše”, je lahko na drugi strani za nekoga povprečno ali celo slabo. “Ko govorimo o najdražjih produktih, obstaja določena ekskluzivnost, vse se vrti okrog znamke”, pravi Dana Telsey, glavna izvršna direktorica in direktorica razvoja pri Telsey Advisory Group. “Zakaj imamo na voljo kavbojke, ki stanejo 800 eur in kavbojke za 50 eur? Lahko je to zaradi materiala, ali kraja, kjer so bile kupljene. Lahko pa gre za prej omenjeni element ekskluzivnosti, ki kupca naredi bolj vidnega.

Ta razlaga je v bistvu blizu najbolj klasične, ki pravi, da si praktično vsi želimo nositi nekaj, kar je označeno kot najboljše. Igra statusa, ki je na trgu pametnih telefonov še kako prisotna, tudi če se nekateri kupci dolgo časa oklepajo svojih telefonov.

Vir: racunalniske novice / Google

 

Sorodne novice

 

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Vsa zahtevana polja so označena z *.

Mobitrgovina.com uporablja piškotke, zaradi zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Piškotki se prav tako uporabljajo za namene oglaševanja in raziskave. V ta namen vas prosimo za strinjanje. Nastavitve lahko tudi kadarkoli spremenite.

Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več